Zahájit svůj pivní nákup v e-shopu.Obchod.Svět-piva.cz


Úvod | Články o pivu | Kvasnicová a nefiltrovaná piva

Kvasnicová a nefiltrovaná piva

Pro kvasnicová a nefiltrovaná piva je typický lehký zákal, způsobený přítomností pivovarských kvasinek. Pivovarské kvasinky jsou velmi významným zdrojem vitamínů B, které jsou důležité pro zachování chuti k jídlu, zlepšení trávení a jako prevence nespavosti, nervozity a pocitu únavy.

Nefiltrované pivo
Jde o pivo, které neprošlo jednou z fází výroby,  tedy filtrací. U filtrovaného piva je naprostá většina kvasinek poté zachycena na mikrofiltrech, nefiltrované pivo sice přes filtr neprochází a obsahuje proto zbytek kvasinek, spíše než o ně ale jde o různorodé mikročástice, které dodávají pivu na chuťovém charakteru. Nikoli ovšem na trvanlivosti. Nefiltrované a poté nepasterizované pivo proto bývá určeno k velmi rychlé spotřebě.

Kvasnicové pivo
Ze své podstaty jde o pivo se zvýšeným obsahem pivovarských kvasinek. Zákon jej definuje jako pivo filtrované a pasterizované, a to s přídavkem nových kvasnic do už hotového nápoje.

Nepasterizované pivo
Pasterizace je poslední fáze výroby, kterou prochází pivo v pivovaru před stočením do lahví, plechovek nebo sudů. Při pasterizaci se už hotové pivo zahřívá, typicky na teplotu kolem 65 stupňů Celsia.

Důvod je zřejmý. Pasterizace prodlužuje trvanlivost piva díky tomu, že zabrzdí živé procesy, které v něm probíhají. Pasterizace jde i na úkor jeho chuti piva. A to je také důvod, proč si dát pivo nepasterizované. Ovšem s nepasterizovaným pivem je třeba zacházet velmi šetrně a také ho velmi rychle spotřebovat.

Rady a tipy jak zacházet s kvasnicovým a nefiltrovaným pivem?

  • Pivo skladujte v chladných prostorách ideálně s rozmezím +5 až +10 °C
  • Před naražením, případně i v průběhu sud skladujte vzhůru nohama a občas jej protřepejte, tím docílíte, že kvasnice nebudou sedimentovat na dně sudu
  • Naražený sud spotřebuje do 24 hodin nejpozději do 48 hodin!
  • Po vyčepování sudu, případně po skončení směny sud odražte a vedení propláchněte studenou vodou, kterou ponechejte ve vedení přes noc.

Článek Kvasnicová a nefiltrovaná piva byl publikován 17. 08 2014 autorem Svět-piva.cz

Servis výčepního zařízení

Anketa

Jakou pivní lahev preferujete?






Celkem hlasů: 492

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek ze světa piva. Stačí vyplnit váš email:

Prodejna

Stránského 28,
616 00 Brno-Žabovřesky
  • Tel.: 606 606 713
  • Tel.: 606 391 128